Pe 18 mai, Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey” din orașul Buftea a fost bună gazdă pentru etapa județeană a ediției a XXVII-a a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” din 2024. Peste 120 copii au fost delegați ai celor peste 12 școli și Case de cultură din județul Ilfov participante.
Ei au concurat la Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey” pentru a se califica la etapa naționala ce va avea loc ca în fiecare an la Sibiu, în cadrul Muzeului ASTRA, în luna Iulie a acestui an. Ei sunt copiii cu vârstă între 6 și 18 ani care se manifestă, prin instrucția și educația primite în familie sau la școală, ca adevărați creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meșteșugului artistic traditional, ai specificului artisanal din locul de origine, având calitățile de manualitate, dexteritate tehnică și simț artistic propriu unui artist autentic, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară din școli sau cluburile elevilor din medium rural sau urban.
Au participat la secțiunile de: Pictură pe sticlă/Pictură naivă, Pictură pe lemn/Tradiție bizantină, Pictură naivă/Tematică laică, Măști tradiționale, Cusături tradiționale, Gravură/Tematică religioasă, Țesături și Obiecte decorative. Elevii declarați câștigători la etapa județeană vor reprezenta județul Ifov la Sibiu, unde va avea loc etapa națională a acestei olimpiade – ea însăși o minunată tradiție de un sfert de veac.
Orașul Buftea a fost reprezentat de cei mai buni elevi ai Școlii Gimnaziale Nr.1 și ai Școlii Gimnaziale Nr.2, care s-au înscris la diferite secțiuni și au fost pregătiți de profesor și coordonator al Centrului de Excelență Ilfov, Badea Mihnea Cristian, cel care este „vinovat” de câștigarea an de an a unor premii importante. Pentru a reprezenta cât mai bine tradițiile locale de pe întreg teritoriul României, organizatorii au introdus pe lângă pictura naivă pe lemn, pânza și sticlă sau olărit, xilogravură și alte noi secțiuni, cum ar mai fi țesut la război vertical, cusut, brodat, confecționat port popular, dantelă cu suveică, croșetat, confecționat opinci, prelucrare piele/ împletit bice, artă decorativă, pirogravură, mobilier pictat, modelaj lut, confecționat măști populare.
În mijlocul olimpicilor înscriși în concurs s-a aflat și viceprimarul orașului, Alexandru Vaida, care a apreciat lucrările concurenților. Concursul a început la ora 9.00 și s-a încheiat la ora 12.00, urmând apoi jurizarea lucrărilor predate. Juriul a fost format de către cadre didactice cu pregătire în domeniul artistic, calificate pentru această sarcină deosebită. Vom publica cât de curând lista elevilor ce au trecut de această etapă și – automat – se pot pregăti pentru etapa naționala ce va avea loc ca în fiecare an la Sibiu, în cadrul Muzeului ASTRA, în luna Iulie a acestui an.
Organizatori ai acestei etape județene a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” din 2024 au fost Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey” din orașul Buftea, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Ministerul Educației, BufteaSmart. Ca în fiecare an, Consiliul Județean Ilfov, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, cât și Primăria Orașului Buftea, au fost alături de organizatori, sprijinind această activitate culturală importantă.