22 mai 2024, a avut loc un eveniment important în județul Ilfov, organizat de Societatea Română de Geografie Filiala Ilfov și Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, sub egida Ministerului Educației. Evenimentul, desfășurat în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și găzduit de Liceul cu Program Sportiv „Helmut Duckadam” din Clinceni, a inclus etapa județeană a Sesiunii de comunicări științifice a elevilor de liceu la disciplina Geografie, precum și ediția a XXIV-a a Simpozionului Județean „Ilfov – Cununa cu diamante”.
Tema acestui an, „Aportul geografiei la dezvoltarea competențelor transversale în contextul transdisciplinarității și al unei lumi complexe și interconectate”, a fost explorată printr-o serie de activități desfășurate între orele 9.00 și 19.00, începând cu deschiderea oficială și continuând cu prezentări științifice, dezbateri și o aplicație practică în teren.
Acest simpozion, care a împlinit 24 de ani, a adus la Clinceni o serie de lucrări științifice remarcabile, prezentate de profesori și cercetători de prestigiu. Edițiile de succes din ultimii ani se datorează în mare parte eforturilor prof. dr. Cristina Petre Ghiță, Inspector școlar general adjunct de specialitate la Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și Președinte al Societății de Geografie din România – Filiala Ilfov. Cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Clinceni, participanții au avut ocazia să exploreze diverse locații de interes geografic, precum Aerodromul Clinceni, Barajul și hidrocentrala Mihăilești, și Biserica Drăgănescu.
La această ediție au participat Corneliu Iațu, Președintele Societății de Geografie din România, Ștefan Rădulescu, Vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Adrian Budeanu, Primarul comunei Clinceni, și Alexandrina Niță, Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.
Evenimentul a fost o dovadă clară a importanței geografiei în dezvoltarea competențelor transversale, într-o lume din ce în ce mai interconectată.