Duminică, pe 30 iunie 2024, am sărbătorit „Ziua Iei” la Muzeul -Atelier „Școala de la Piscu”, în acorduri de fluiere și cavale.
Totul a fost astfel programat pentru a avea printre participanți și oaspeții din Republica Moldova, prezenți în tabăra de vară, în perioada 28.06 – 04.07.2024.
Programul obișnuit de muzeu a fost îmbogățit cu un atelier de cusături tradiționale pentru copii, dar și un atelier de muzică de fluiere și cavale cu Călin Han.
Programul zilei a fost următorul:
Orele 11-17 – program de vizită și ateliere – olărit, pictură, linogravură;
Orele 15-18 – atelier de cusături tradiționale pentru copii, în pridvorul muzeului;
Orele 17-20 – intrare liberă la Muzeu, cu vizita expozițiilor de ceramică țărănească, multimedia, expoziție de fotografie semnată Dragoș Lumpan (tur ghidat);
Ora 19 – Concert de muzici țărănești cu Călin Han și prietenii lui (fluiere și cavale).
Au fost alături de noi, implicați în toate activitățile copiii și profesorii de la Țigănești-Strășeni, din Republica Moldova. Ei au fost cazați pe 28 iunie, iar pe 29 iunie, la ora 18.30, au fost invitați la o seară de teatru cu „Farsa Jupânului Pathelin” creată de actorii Teatrului „Trup și Suflet” din Ciolpani/Piscu.
Au urmat zilele de 28, 29 iunie și 01, 02, 03, 04 iulie, care au cuprins participări la atelierele de meșteșug (olărit, cusături, pictură, gravură), ateliere de percuție și teatru, ateliere de folk, ateliere de patrimoniu cultural, cu explorare de obiective din județul Ilfov.
Seara festivă de final de „Școală de vară” a avut loc pe 3 iulie și a avut în program spectacolul copiilor din tabără și foc de tabără cu muzică folk. Pe 4 iulie a urmat drumul de întoarcere, care a cuprins un ocol, cu vizitarea Muzeului Ivan Patzaichin” de la Mila 23, Tulcea. Menționăm această legătură cu Ilfovul, unde marele campion s-a antrenat ani de-a rândul în baza sportivă de la Snagov (Izvorani).
În anul 2021 copii de la Țigănești – Moldova au participat la construirea unei canotci în cadrul Școlii de Vară de la Piscu, parte a proiectului educațional de la Mila 23. Acolo, la Mila 23 au avut prilejul să înțeleagă lumea apelor de unde vine marele nostru sportiv și totodată să cunoască cel mai „tânăr” muzeu din România înființat la Mila 23, pentru promovarea istoriei lui Ivan Patzaichin și a valorilor sustenabilității în situri naturale și de patrimoniu cultural.
Organizatorii au fost Consiliul Județean Ilfov, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradionale Ilfov, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Asociația Gașpar, Baltasar & Melchior / Școala de la Piscu, prin Adriana și Virgil Scripcariu.
Adresă
Str. Ernest Juvara, nr. 3-5, etaj 1, sector 6, București
Telefon
021 212 56 93, Interior: 107,108
Email
contact@culturailfov.ro