Sâmbătă 25 iunie am sărbătorit „Ziua IEI”, la Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, cu expunere de straie și ateliere de cusut, cu muzică și video live performance. Muzeul a avut un program obișnuit, între orele 11-17: cu vizită și ateliere – olărit, pictură, gravură. După ora 17 accesul a fost liber. Atelierul de cusut pentru copii s-a desfășurat în 2 reprize: 11-13 și 15-17, în foișor.
A mai fost cu noi și Ana Ursescu de la „Șezătoarea București”, iar la ora 18 momentul „Omule-Pomule” (voce și percuție) cu copiii din Tabăra de Vară veniți de la Țigănești (Republica Moldova) și Piscu (România), conduși de Orlando Petriceanu, a înveselit atmosfera. Ora 19.30 ne-a adus cu ea un video live performance, cu: Dan Adrian Ionescu, Live soundscapes: Torsan / Andrei Bălan. Ziua IEI la Muzeu-Atelier Școala de la Piscu a fost un eveniment organizat de Școala de la Piscu și finanțat de Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.
Ca un semn peste timp, iile expuse în galeria muzeului erau ridicate pe lopeți de cuptor de pâine (de brutărie) ce căpătaseră chipuri umane desenate, acestea fiind fixate în orificiul unor pietre de moară… Astfel toate cele prezentate făceau parte din universul gospodăresc uman material, dar cu trimitere la simbol, la universul spiritual imaterial…
La 24 iunie, în fiecare an, este sărbătorită în ţara noastră, dar şi în comunităţile româneşti din întreaga lume, Ziua Universală a Iei. Comunitatea online „La Blouse Roumaine”, fondată în 2012 de Andreea Tănăsescu, a propus la începutul anului 2013, ca data de 24 iunie, odată cu sărbătoarea creştină a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi cea străveche a Sânzienelor şi Drăgaicei, din apropierea Solstiţiului de vară (21 iunie), să devină o zi dedicată iei şi să fie numită Ziua Universală a Iei. Prima ediţie a acestei zile a avut loc în 2013, sub tema „Sânzienele îmbracă Planeta în IE”, şi a declanşat o adevărată mişcare culturală, ce a readus în actualitate cămaşa şi portul tradiţional românesc.
În 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial, pentru prima dată în lume, prin Proclamaţia emisă de către primarul capitalei americane Washington D.C, Muriel Bowser, la iniţiativa lui Bogdan Banu, fondatorul organizaţiei Romanians of D.C, cu sprijinul comunităţii româneşti şi al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii. Astăzi, evenimentul este marcat în peste 50 de ţări şi 300 de localităţi, de pe şase continente. Ziua Universală a Iei a intrat în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate, fiind marcată atât de ambasadele României, cât şi de misiunile diplomatice în România.
Sânzienele sărbătorite în aceste zile pline de semnificații simbolice ancestrale erau în tradiţia populară un prilej de a sărbători soarele şi muncile agricole specifice verii, care încep chiar din această zi. În multe zone din ţară, se aprind focuri pe dealuri în noaptea luminată. Flăcăii se strâng seara în jurul rugurilor aprinse, învârtesc făcliile şi strigă: „Du-te soare, vino lună,/ Sânzienele îmbună, Să le crească floarea-floare,/ galbenă, mirositoare, Fetele să o adune, să le aşeze în cunune, Să le prindă-n pălărie,/ struţuri pentru cununie, Boabele să le răstească,/până-n toamnă să nuntească”! Sărbătoarea Sânzienelor mai este denumită în popor şi Amuţitul Cucului. Simbolistica acestei unice păsări – nepasăre (nu face cuib, nu clocește ouălele, nu își crește puii) are legătură cu natura Zeului creator, care își lasă creația să se descurce singură și se retrage la marginea lumii, urmând a revenii la o vreme doar de El știută. Această pasăre (cucul, cel din Kucaion) cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiu de primăvară, când este sărbătorită Bunei Vestiri, sau Blagoveştenia, până la solstiţiul de vară sau de sânziene, sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, pe 24 iunie. Tot în noaptea de Sânziene se mai întâmplă un lucru deosebit: este singura noapte în care cuvântă toate dobitoacele.
Cine poate deslușii acest limbaj, află multe despre toate ce au fost și vor fi…
Vrăjită sau nu, ziua aceasta este o zi din an cu totul specială. Aici, la Piscu, s-a simțit din nou spiritul unirii ce cheamă frații de pe cele două maluri ale Prutului să își dea mâna și să creeze un eveniment unic. Privind mai îndeaproape, cusăturile populare sunt „înfrățite”, muzica este „înfrățită” și sufletele sunt și ele „înfrățite”, de iile colorate de fete purtate, fiind sfințite.