Vă invităm pe 14 decembrie 2024, la ora 13.30, la „Casa-Muzeu de la Măgurele” – cea care a fost amenințată cu demolarea anul trecut – și care își va deschide porțile pentru public ca și muzeu. Inagurarea marchează o nouă etapă în viața acestui monument, care va funcționa ca un spațiu dedicat istoriei și culturii, păstrând vie amintirea lui Ilie Micu – proprietar, și a vremurilor în care tehnologia modernă făcea primii pași în satele românești.
Casa din Remuș (jud. Giurgiu, fost Vlașca) era un simbol al comunității locale și un exemplu reprezentativ de arhitectură interbelică din această zonă. „Se poate salva patrimoniul, chiar și în condiții dificile, atunci când există voință și implicare”, au declarat reprezentanții Asociației „Monumente Renăscute”, implicați total în mutarea acestui monument.
Salvată prin eforturile comune ale Consiliului Județean Ilfov, al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, al Primăriei Orașului Măgurele și al Asociației „Monumente Renăscute” din Corbeanca, casa își etalează noile culori și desene decorative ale fațadei, precum un Voroneț muntenesc.
Inagurarea casei – muzeu este deschisă publicului larg, oferind o oportunitate unică de a descoperi o parte din istoria interbelică a României și de a celebra eforturile de salvare a patrimoniului. Această poveste este o lecție despre valoarea istoriei locale și despre puterea comunității de a păstra vie moștenirea culturală. Această reușită este dovada că patrimonial poate renaște, chiar și atunci când pare condamnat la dispariție.