În tradiția localității Brănești din Ilfov, luni, pe 18 martie 2024, a fost „Ziua Cucilor”.
De dimineață au apărut pe străzi Cucii și Cucoaicele, cu ale lor chipuri de departe vizibile. În afară de cucii „naturali”, au afluit și elevii liceelor din comuna Brănești. Mândri de rolul lor și cu costume colorate, au lovit cu „pămătuful” (opinca) pe cei întâlniți în cale, spre a îndepărta de la ei necazul, întunericul și supărarea. Astfel „scuturați” vor putea intra într-o nouă primăvară, parcă mai frumoasă și mai plină de bucurii.
La orele 13.00, la Casa Corpului Didactic Ilfov a avut loc tradiționalul simpozion dedicat obiceiului cucilor, intitulat „Folclor fără frontiere. Ziua Cucilor”.
Evenimentul a avut ca temă obiceiurile cu măști și se dorește a fi o pledoarie și un schimb de experiență și exemple de bună practică privind educația pentru cultura tradițională, cu privire specială asupra „Zilei Cucilor”.
După urările de bun venit ale domnului Florin Petrescu, director al Casei Corpului Didactic Ilfov și al domnului Marius-Ovidiu Sebe, profesor metodist la Casa Corpului Didactic Ilfov, au fost susținute prelegeri și lucrări de cercetare legate de „fenomenul” cucilor, ca tradiție nemuritoare aflată pe cele două maluri ale Dunării.
Ne-au onorat cu prezența invitați deosebiți din Bulgaria. Au fost proiecții filmice, expoziții tematice, experiențe fotografice și prezentări științifice.
Organizatori sunt Consiliul Județean Ilfov, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Casa Corpului Didactic Ilfov, Primăria comunei Brănești și Asociația Culturală Brănești.