Legat strâns de istoria Bucureștilor, Ilfov este azi un județ prosper, cu un potențial de dezvoltare imens. Călătorind în localitățile adiacente Capitalei, vei avea surpriza să descoperi comori arhitecturale ce merită admirate. Te invităm într-o scurtă călătorie virtuală care îți va prezenta câteva din clădirile emblematice ale acestui județ.

1. Istoria străveche a așezărilor din Ilfov

Specialiștii au analizat de-a lungul timpului vestigiile rămase  de la strămoși, în zona orașelor care astăzi înconjoară Bucureștiul. Încă din epoca pietrei sau a bronzului, așezările umane au lăsat dovezi ale existenței comunităților lor în zonele Pantelimon, Măgurele, Chitila, Mogoșoaia, etc.

Una dintre cele mai cunoscute simboluri este statueta datând de acum 7000 de ani – Zeița de la Vidra, expusă astăzi la Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București.

2. Lăcașuri de cult din județul Ilfov

Turiștii care ajung în localitățile județului Ilfov descoperă cu încântare o serie de mănăstiri care s-au remarcat de-a lungul timpului prin valoarea arhitecturală incontestabilă dar și prin integrarea perfectă în decorul natural minunat, cu lacuri și păduri, adiacente Capitalei. O călătorie de doar câțiva zeci de kilometri în afara Bucureștiului îți poate dezvălui farmecul bogățiilor culturale ale acestor ctitorii străvechi.

2.1  Mănăstirea Snagov

Superbul așezământ monahal este unul dintre primele ctitorii voievodale din zona Munteniei. Mănăstirea Snagov este situată pe insula de pe lac, pe  partea nordică a localității, la circa 45 de km de București. Initial mănăstirea construită din cărămidă, era înconjurata de ziduri puternice pentru aparare, strajuite de un turn inalt de observare si paza, care servea, in acelasi timp, si pe post de clopotnita. Din vechile cladiri, astazi se mai pastreaza numai biserica cea mare, clopotnita, o fantana si o serie de ruine, ale chiliilor si ale inchisorii.

2.2  Mănăstirea Pasărea

Frumoasa mănăstire Pasărea a fost modificată în timpul domniei lui caragea vodă în jurul anului 1813. Patrimoniul cultural al acestui așezământ ortodox conține o bogată colecție de obiecte de artă: icoane, broderii, obiecte din ceramică, găzduite într-un mic muzeu.

2.3  Mănăstirea Sitaru

Inițial poziționată pe o insulă mănăstirea Sitaru s-a numit cândva mănăstirea Balamuci, fiind amplasată în apropierea satului Sitaru din comuna Grădiștea,  județul Ilfov. Înaintată pe terenurile ce au aparținut familiei Greceanu, mănăstirea a fost ctitorită de străbunicul domnitorului Constantin Brâncoveanu – boierul Greceanu.

2.4  Mănăstirea Cernica

Mănăstirea Cernica este unul dintre cele mai cunoscute așezăminte ortodoxe din preajma Bucureștiului fiind situată relativ aproape la doar 14 km de Capitală, într-un cadru natural pitoresc. Atestată documentar încă din anii 1600, Mănăstirea a găzduit de-a lungul timpului monahi și duhovnici cu mare har, ca de exemplu cunoscutul părinte Ilarion Argatu.

Arhitectura bisericii cu hramul Sfântu Gheorghe impresionează prin decorațiuni bogate în exterior și fresce interioare atent realizate de către pictori bisericești talentați. Merită menționat și cimitirul mănăstirii, care adăpostește morminte ale unor personalități cunoscută din viața culturală și politică a țării noastre precum pictorul Ion Țuculescu, Gala Galaction, Naum Râmniceanu, părintele Dumitru Stăniloaie.

2.5  Mănăstirea Țigănești

Una dintre cele mai pitorești zone ale județului Ilfov reprezintă lacul din vecinătatea mănăstirii Tigănești, aproape de comuna Ciolpani. Mănăstirea este printre cele mai cunoscute mănăstiri de maici, cu o tradiție monahală îndelungată. Biserica a fost edificată în urma cu mai mult de 200 de ani, pe o vatră străveche, iar astăzi își păstrează farmecul neschimbat de trecerea vremii.

3. Palatul de la Mogoșoaia

Un monument arhitectural deosebit admirat de bucureșteni și de turiști care vizitează Ilfov-ul este palatul de la Mogoșoaia. Stilul brâncovenesc a devenit celebru și datorită acestei construcții majestuoase, emblematică pentru județul ce înconjoară azi Bucureștiul.

Palatul a fost în posesia familiei domnitorului Constantin Brâncoveanu timp de peste 100 de ani. În epoca Marthei Bibescu renovarea palatului a reușit să-i redea parțial strălucirea de odinioară, deși lucrările de restaurare și renovare au fost împiedicate de evenimente legate de cel de al 2-lea Război Mondial. Astăzi palatul de la Mogoșoaia găzduiește Muzeul de artă brâncovenească și este un obiectiv turistic important.

4. Palatul Ghika

Amplasat aproape de București în localitatea Moara Vlăsiei, palatul Ghika este înconjurat de o grădină impresionantă care conține fântâni și statui elegante. De altfel palatul a fost gazda a multor evenimente culturale și recepții, conținând un mobilier valoros, de epocă.

5. Palatul Știrbei – Buftea

Construit începând cu anul 1850, palatul Știrbei din Buftea este realizat din materiale de calitate excepțională: cărămidă roșie, lemn de trandafir, marmura de Carrara. Familia Știrbei a găzduit în palat de-a lungul vremii diferite personalități din domeniul cultural sau politic.

După naționalizare în perioada regimului comunist palatul Știrbei nu a mai fost deschis publicului, dar după 1989 devine un obiectiv arhitectural vizitat. În ultimii ani, aici funcționează un restaurant elegant și un hotel exclusivist, iar în sălile palatului sunt organizate diferite evenimente culturale și artistice.

Ansamblul palatului conține pe lângă clădirea propriu-zisă și diferite anexe gospodărești și o capelă care păstrează fragmente dintr-o pictură realizată de celebrul pictor Gheorghe Tattarescu. Palatul Știrbei este poziționat într-un parc în stil englezesc, declarat rezervație naturală. Este un obiectiv turistic care merită vizitat, fiind foarte apreciat de toți cei care ajung în Buftea.

6. Palatul Snagov

Palatul de la Snagov este un alt obiectiv turistic foarte apreciat de cei ce vizitează Ilfovul. Construit în anii 30 de către fratele regelui Carol al 2-lea, prințul Nicolae, palatul este realizat în stil brâncovenesc, având interioare mobilier baroc. La subsol a fost amenajată o sală de cinema iar astăzi pot fi admirate inclusiv aparatele de proiecție originale. În prezent palatul Snagov și clădirile anexe găzduiesc diferite întâlniri de afaceri și evenimente culturale și artistice.

7. Conacul Oteteleșanu – Măgurele

Poate mai puțin cunoscut publicului conacul  Oteteleșanu de la Măgurele a fost construit într-un stil neoclasic, este o clădire solidă cu pereți groși, modificată după ce conacul a intrat în proprietatea lui Ioan Oteteleșanu. Transformată dintr-o reședința mai simplă într-un adevărat edificiu modern al epocii sale, conacul a cunoscut un proces de modernizare benefic.

În ultimul secol, cutremurele au afectat clădirea palatului, care a fost salvat în anii 2000 printr-un proces de modernizare și restaurare. Astăzi conacul Oteteleșanu se află în incinta INCDFM – Institutul național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor de la Măgurele. Clădirea conține departamentele de fizică teoretică dar și diferite fundații și instituții legate de cercetarea științifică și cultură.

Patrimoniul arhitectural bogat al județului Ilfov este păstrat cu mândrie de către actualele autorități locale, iar Consiliul Județean Ilfov este activ implicat în promovarea diferitelor obiective culturale și istorice.

Vă invităm să vizitați măcar o parte din obiectivele turistice și reperele arhitecturale situate pe teritoriul județului Ilfov și vă asigurăm că veți avea o experiență de neuitat.

 

Sursa articol: daibau.ro