După etapa județeană a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”, concurs înscris în Calendarul Activităților Educative Naționale 2023, a urmat etapa națională a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”.
Cei 17 participanți din județul Ilfov s-au prezentat în perioada 19 – 24 iulie, la Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, eveniment organizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu, sub auspiciile Ministerului Educației.
Participanții la concurs sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 6-18 ani care se manifestă, prin instrucția și educația primită în familie sau la școală, ca adevărați creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meșteșugului artistic tradițional, ai specificului artizanal din locul de origine, având calitățile de manualitate, dexteritate tehnică și simț artistic propriu unui artist autentic, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară din școli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban.
Secțiunile concursului au fost ca și în anii anteriori: pictură pe sticlă/pictură naivă, pictură pe lemn/tradiție bizantină, pictură naivă/tematică laică, xilogravură, măști tradiționale, cusături tradiționale, gravură/tematică religioasă, țesături, obiecte decorative.
Elevii calificați pentru etapa națională au participat pe locuri subvenționate de la Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, dar și prin susținerea Consiliului Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov. La acest important eveniment au fost prezenți și profesorii însoțitori Badea Mihnea Cristian și Iuliana Arsene, profesori de specialitate, din partea Inspectoratului Școlar Județean Ilfov.