Pe 24 februarie este „Dragobetele“, sărbătoarea iubirii la români. Dragobete – ziua când fetele și băieții se îmbrăcau în haine de sărbătoare și porneau în grupuri prin lunci și păduri, cântând și căutând primele flori de primavară. Apoi se adunau mai mulți la o casă, pentru a-și „face de Dragobete“. Această întâlnire se transformă, adesea, într-o adevărată petrecere. De multe ori băieții mergeau în satele vecine, chiuind și cântând peste dealuri, pentru a participa acolo la sărbătoarea Dragobetelui. El este sărbătorit în ziua împerecherii păsărilor care se strâng în stoluri, ciripesc și încep să-și construiască cuiburile. Păsările neîmperecheate în această zi rămâneau stinghere și fără pui până la Dragobetele viitor. Asemănător păsărilor, fetele și băieții trebuiau să se întâlnească pentru a fi îndrăgostiți pe parcursul întregului an. Pentru a oferi șansa acestei întâlniri speciale, Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, împreună cu partenerii săi tradiționali, Primăria Buftea și Centrul Cultural Buftea, au invitat doritorii la spectacolul extraordinar: „Joc și cânt de Dragobete“.
Prezenți la manifestare, alături de părinții copiilor participanți, cetățeni ai orașului Buftea, dar și din întreg județul Ilfov și din București, au fost cei din cadrul Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, coordonați de directorul Alexandrina Niță. Din partea Primăriei Buftea, viceprimarul Alexandru Vaida a susținut evenimentul și a colaborat îndeaproape cu directorul Centrului Cultural, Robert Nagy, cel care a „jucat“ rolul de prezentator și gazdă. Coregraful și principalul coordonator la Ansamblului Doina Ilfovului, Daniela Mândroc, a urmărit cu mare atenție din culise ca spectacolul să descurgă fără pauze inutile sau să nu apară momente de indisponibilitate printre tinerii participanți.
Într-o sală arhiplină, cu un public doritor de artă și cultură, au urcat pe scenă cei 12 maeștri ai muzicii lăutărești din Taraful Ilfovului, lăsând să zboare pe aripi de note muzicale dorința de a avea pace și o primăvară plină de flori, ca întotdeauna. Grupa Mică, Grupa Mijlocie și Grupa Mare ale Ansamblului „Doina Ilfovului“ au animat spațiul scenic cu suite diferite de dansuri populare, pline de vivacitate și voie bună. „Noua Generație“, un ansamblu de copii și elevi coordonat de profesorul Geta Vrabie, ne-a încântat cu momente de dans și muzică. Bufteanul Emanuel Petrache, de la secția Clarinet a Colegiului Național de Muzică „George Enescu“, și-a dat „examenul“ în fața publicului din orașul Buftea, arătându-ne talentul. De asemenea, Elisa Popovici, clasa a VII-a la Liceul de muzică „Dinu Lipatti“, ne-a încântat cu „Doina Oltului“. Valentin Rogojinaru, susținut de Grupa Mare a Ansamblului „Doina Ilfovului“, a surprins cu calitățile sale vocale, noi fiind obișnuiți doar cu măiestria sa în interpretarea dansurilor populare. Elevii Adelin Neaga și Maria Răduță au prezentat „Obiceiuri de Dragobete“, iar Eliza Popovici a „îndulcit“ cu vocea sa atmosfera de farmece și vrăjitorii de dragoste provocate de cei de la „Noua Generație“. Încărcați cu voie bună și gânduri numai de bine ilfovenii s-au prezentat la spectacol, la Centrul Cultural din orașul Buftea, și după trei ore de manifestare aplauzele îndelungi au „vorbit“ despre reușita acestui eveniment binevenit și mult-așteptat. Pe aleile orașului băieții își mai încercau șansa de a nu rămâne singuri încă un an și se mai auzea încă zicala strămoșească, adresată timidelor fete: „Dragobetele sărută fetele!“… Fetele chicoteau și nu răspundeau încă… Noi ne-am retras în liniște, încet- încet… lăsându-i pe tineri să „gângurească“ despre dragoste și flori de primăvară…