Trofeul acordat de Juriul elevilor a fost decernat producției românești „Promisiunea”.
Festivalul Internațional al Filmului Ecologist, ajuns la cea de-a XIII-a ediție, s-a încheiat sâmbătă, 14 octombrie, ora 18.00, cu premierea filmelor care au participat la concurs și a elevilor care au prezentat moment artistice în cadrul secțiunii „Zona liberă de indiferență”.
Dintre cele 12 pelicule, selectate din cele 35 care au participat, din 20 de țări, juriul de specialitate al Festivalului, format din regizori, critici de film, producători, a acordat „Premiul pentru imagine” filmului francez „Țara Florilor”, „Premiul pentru cel mai bun scenariu” filmului canadian „Insula Zug”, „Premiul pentru cea mai bună regie” co-producției Belgia-Portugalia-Ungaria – „Halda de Steril”.
Mențiunea acordată de juriu și „Premiul special” al acestuia au mers spre filmele „Etnofobia”, din Grecia, și „Măsura lucrurilor”, din Belgia. Trofeul EcoFest 2023, acordat de Juriul elevilor, format din 50 de elevi din județul Ilfov, a fost decernat producției românești „Promisiunea ”, în regia lui Ioan Octavian Frecea.
Juriul elevilor a optat, așadar, pentru o poveste de animație, în care oameni buni și oameni răi se întâlnesc cu o mamă balenă și puiul ei, o producție plină de tandrețe, culoare și umor. La concursul „Zona Liberă de Indiferență”, secțiune în cadrul Festivalului, au prezentat proiecte și momente artistice peste 1.000 de elevi, coordonați de peste 250 de cadre didactice. Cele mai bune dintre acestea au fost premiate în cadrul „Galei Zona Liberă de Indiferență”, cu diplome și cu cărți de la Editura Litera.
EcoFest – Festivalul Internațional al Filmului Ecologist a fost organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Consiliul Judetean Ilfov, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Primăria și Consiliul Local Bragadiru, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Inițiativa Ecologistă Europeană, Antena 3CNN și a fost susținut de Canal 33, DC News, Gândul, Ziarul News, Jurnalul, Impact News, TV Moldova și Ultima Oră.