Asociația „Monumente renăscute” – președinte fondator Florin Radu Ștefănescu – și-a propus să salveze case tradiționale abandonate și uitate, anexe gospodărești din satul românesc, dar și alte clădiri de patrimoniu aflate în prag de colaps.
Acum, cu sprijinul oferit de către Consiliul Judetean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și a Primăriei Corbeanca, se află implicat în proiectul de mutare a unei case tradiționale dintr-o locație privată aflată în localitatea Tamași, în Parcul Corbeanca, la câțiva kilometri distanță.
După lungul și atentul proces de fotografiere și fixare a planurilor arhitecturale, a avut loc „desfacerea” bucată cu bucată a construcției și pregătirea pentru relocare. A urmat transportul și depozitarea lor temporară. La noul loc de „ridicare” a casei s-au săpat șanțurile pentru fundații și a fost aleasă piatra pentru zidărie.
Lemnăria originală a casei (stâlpi, căpriori, urși, tălpi, etc.) se află acum „în picioare” și urmează „marea nămoleală”, când se vor umple cu amestec de lut și paie pereții. În perioada 15 – 22 iulie, voluntarii sunt așteptați, lângă „specialiști” spre a crea silueta „casei tradiționale”.
După terminarea procesului de relocare a „Casei Tradiționale din Tamași”, aceasta va intra în patrimoniul Primăriei din Corbeanca, devenind un mic muzeu. Școlile din Ilfov vor putea organiza vizite cu elevii și profesorii aici, unde vor fi bine primiți și turiștii, spre a cunoaște domeniul vernacular tradițional ilfovean.